Monday, February 19, 2007

Paine cu cartofi ardeleneasca


Ce folosim:
400 g făina
400 g cartofi răzuiţi(cruzi)- preferabil, cartofi pt. piure, făinoşi
100 ml apă fiartă
10 g drojdie uscată
1 lingură rasă de sare, sau mai mult, dupa gust
1 ou
Cum procedam:
Se toarnă apa fiartă peste cartofii raşi şi se amestecă. Într-un vas, preferabil cel de la un robot de bucătărie care are funcţie de frămîntat, se pun făina, drojdia şi sarea. Se amestecă şi se adaugă cartofii raşi, cu apa cu tot şi oul, şi se continuă amestecarea, manuală sau automată, dupa posibilităţi.
Se formează o bila de aluat şi se lasă la crescut pe lîngă cuptor sau calorifer, timp de 30 minute. Se încinge cuptorul, la foc mediu sau 250 grade, se mai frămîntă un pic aluatul pe masa presărată cu făină şi i se dă forma finală, sferică, de preferat. Se unge cu unt şi se pudreaza cu făina(tapetează) un vas rotund, eu am folosit de yena, şi se aşează pîinea, fix în mijlocul vasului. Puteţi să puneţi şi hîrtie de copt în loc de unt şi făină dacă aveţi prin casă.
Se coace la foc mai iute 20 de minute pe şina din mijloc şi după aceea se lasă pe ultima şina, cea de jos, şi se coace vreo 30 minute la foc mic, 200 grade. Se încearca în mijloc cu o scobitoare si dacă iese curată, pîinea s-a copt.
Eu am lipit şi seminţe diverse pe ea, dar merge şi fără. Sau puteţi să presăraţi deasupra făină sau un pic de mălai. Se taie după ce s-a răcit bine şi se păstrează în orice recipient dar, să nu fie pungă sau cutie de plastic. Poftă bună!

No comments: